Reklama
 
Blog | Vojta Navrátil

Ta naše povaha česká aneb naprostý paskvil (ČT2, 30.1.2008 20:00)

Diskuse o stavbě pomníku Ludvíka Svobody v Kroměříži a naší ochotě a schopnosti vyrovnávat se s minulostí. Režie Z. Plachý   Ludvík Svoboda, sedmý prezident na Pražském hradě, byl jediným komunistickým prezidentem, jehož zvolení nebylo konzultováno se Sovětským svazem. Přestože je dones mnohými vnímán jako nejdůvěryhodnější politik roku 1968, byl jednou z nejkontroverznějších postav naší historie. Záměr postavit v Kroměříži jeho sochu vyvolal diskusi nejen o jeho osobnosti, ale i o naší schopnosti a ochotě vyrovnávat se s minulostí.   Přesně tenhle text visí na internetových stránkách pořadu[1] k jeho (zatím) poslední uvedené části (tentokrát z produkce České televize Brno).

Můj zájem o tento pořad vyvolala u Kroměřížáka asi nejvíce dvojnásobná zmínka o Kroměříži. Jelikož postavení či nepostavení sochy bývalého prezidenta Československé socialistické republiky, bylo v Kroměříži na podzim 2006 a jaře 2007 asi nejvíce diskutovanou záležitostí místní komunální scény, očekával jsem, že bude prostor bude věnován také místním obyvatelům a jejich názorům na umístění sochy či ne.

Když jsem jej zhlédl, byl jsem upřímně velmi zklamán. Pan režisér sice natáčení pořadu "situoval" do Kroměříže, ale jinak město působilo jenom jako stafáž vystupujícím osobám, jež v drtivé většině s městem neměli absolutně nic společného a také o městu ani nemluvili. Z kroměřížských dostal slovo jen dvakrát místní novinář Karel Toman a jednou starosta Miloš Malý (ČSSD). Umístění sochy byl věnován naprosto minimální, spíše nijaký prostor.

Smutné rovněž na pořadu byla jeho snaha o "vyváženost", kdy se v pořadu objevilo stejně odpůrců exprezidenta Svobody jako jeho příznivců. A že tedy mezi jeho příznivci byla jména: bývalý jihomoravský krajský tajemník KSČ v roce 1968 Jaroslav Šabata, který své vystupování po celou dobu pořadu pojal jako snahu smýt z "osmašedesátníků" jakoukoliv vinu za to co se dělo v letech 1948-68 či dcera Ludvíka Svobody a manželka normalizačního ministra kultury paní Zoe Klusáková-Svobodová,jež se snažila vnuknout divákům myšlenku, že její otec i když byl v dobách největších čistek v armádě ministrem národní obrany, za vůbec, ale vůbec nic nemohl.

Reklama

Pokud bude tedy Česká televize plánuje natočit nějaký pořad o řádění Grebeníčka staršího v Uherském Hradišti, mám pro ni jednoduchou radu: ať se to točí raději v brněnském studiu a ať v zájmu názorové plurality či vyváženosti je pozván do studia Miroslav Grebeníček!

[1]  http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?nzv=Ta+na%9Ae+povaha+%E8esk%E1