Reklama
 
Blog | Vojta Navrátil

Brečeli lidovci 90 let na špatném hrobě?

Skoro 90 let (od vzniku v roce 1919) se vedení, členové, novináři i věřejnost domnívali, že elektorát Československé strany lidové (od dubna 1992 Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové) tvoří z velké části lidé věřící v Boha, dost často bigotní věřící. Nebylo by na tom nic divného, tato strana stavěla své hodnoty na křesťanských základech, tato strana dosahovala největších úspěchů v těch regionech, kde bylo zjištěno vyšší procento věřících, tuto stranu často dříve reprezentovali, dokud jim to nezakázal Vatikán, římskokatoličtí kněží, jeden z nich dokonce byl jejím zakladatelem a prvním dlouholetým předsedou.

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z června 2006 mezi voliči této strany však přinesl naprostý šok nejen pro představitele této strany, ale pro veřejnost a také akademickou obec. Tento průzkum totiž odhaluje, že voliči KDU-ČSL jsou ateisté a navíc ještě singles. Celé dosavadní politologické bádání je v troskách, taktéž lidovecká politika zdůrazňující křesťanské hodnoty a snažící se o rodinnou politiku. Lidovci teď zjišťují, že celých skoro 90 let brečeli na špatném hrobě, když si stěžovali, že v nejateističtější zemi v Evropě je prosazování křesťanských hodnot nepopulární a proto hrají v československé, respektive české politice okrajovou roli. Prostě zjistili, že lobbovali ve špatné části společnosti, kdyby věděli, že měli lobbovat mezi ateisty mohl snad i vyhrávat volby.

Když potom člověk vezme v potaz tento fakt, že lidovci lobbovali naprosto ve špatné části společnosti, která je nevolí, a přesto se přeze to všechno dokázali vždy dostat do parlamentu, nepůsobí jejich volební zisky nikterak bídným dojmem, ba právě naopak :-).

Reklama