Reklama
 
Blog | Vojta Navrátil

Morava? Morava!

Nikdy jsem nepatřil k voličům moravských subjektů, nikdy jsem nefandil požadavkům moravského zemského zřízení či nějaké autonomie, ba ani jsem nikdy nebyl hlášen k moravské národnosti, ale jedna věc mě opravdu strašně štve.

Ve středu v pořadu TV NOVA Na vlastní oči, který se věnoval činnosti Karla Högera za druhé světové války, hovořil pan Klíma o nějaké partyzánce z Malenovic (nyní část Zlína). Když se vydal hledat její stopy do Malenovic, okomentoval to slovy: "Vydali jsme se tedy na MORAVU." Již delší dobu jsem velmi alergický na to, že ať se jedná o Zábřeh, Znojmo či Zlín, tedy města geograficky od sebe velmi vzdálená, (skoro)vždy je to pro ty z české části republiky jeden homogenní celek: MORAVA!

Možná to těm z české části ČR přijde malicherné a ani si to asi neuvědomují, ale mě to přijde velmi urážlivé. Proč se u české části republiky velmi často důsledně rozlišuje, jestli se jedná o západní, střední, jižní, západní nebo východní Čechy a Morava se háže do jednoho pytle? Ano, Čechy jsou nepochybně větší než Morava, Čechy byly takto krajsky za minulého režimu rozděleny, kdežto Morava byla spolu se Slezskem rozdělena jen na jižní a severní část. Možná je to přezíravost, možná neuvědomělost, ale je opravdu Morava tak homogenní územní celek, že např. ve sportu ať se jedná o Brno, Vsetín nebo Olomouc, vždycky, pokud se zápas odehrává v západní části země, řekne komentátor hosté z Moravy, kdežto o Plzni či o Teplicích mluví jako západočeších, resp. severočeších? Vždyť by mohl mluvit o jihomoravanech, valaších či hanácích. Ale to bych asi chtěl moc a přitom je ta Morava tak rozmanitá …

 

Reklama